Vanwege COVID 19 heeft de geschiedenisgroep na 2019 geen activiteiten meer georganiseerd.

Dit jaar is weer een nieuwe start gemaakt en is de groep uitgebreid met enthousiaste stadsdorpers.

Dat heeft geresulteerd in een bijeenkomst op vrijdag 10 november 2023 in SOOJ waar Gerard Schuitemaker een lezing heeft gegeven over de Westfriese Omringdijk, de oude dijk die loopt langs Alkmaar, Schagen, Medemblik, Enkhuizen en Hoorn. Gerard is geboren in de Jordaan en opgegroeid in West-Friesland. 

Noord-Holland kent een lange traditie wat betreft het buitenhouden van de zee. De lezing gaat over de strijd tegen het water in de Kop van Noord-Holland. In de tiende eeuw bestond een reeks van terpen en dijkjes, maar de zeespiegel bleef stijgen. De dijkjes werden verhoogd en met elkaar verbonden. Door dijkdoorbraken werden meren gevormd. Er kwamen meer doorbraken vanuit de zee. Steeds werden dijken verder verbeterd en aangesloten en daarmee kreeg de Omringdijk haar vorm.


Augustus 2019

Nellie nam een groepje mee naar Broek in Waterland en naar Monnickendam waar ze is geboren



November 2018

Op een woensdagmiddag in november waren Rob en zijn vrouw Joke bij ons. Rob woont al zijn hele leven in de Jordaan. Zijn vrouw is geboren in de Spaarndammerbuurt. Zij vertelden over hoe het vroeger was in de Jordaan. Ze hadden ook oude foto's mee genomen.



Oktober 2018

Op woensdagmorgen waren we in het Stadsarchief, op de tentoonstelling van Dolf Toussaint. Toussaint heeft veel foto's gemaakt in de Jordaan.



Willemsstraat

Augustus 2018

De geschiedenisgroep maakte op zondagochtend een wandeling langs Amsterdamse Middeleeuwse Kloosters. José had deze wandeling een jaar of wat geleden in elkaar gezet. Om de drukte in het centrum vóór te zijn spraken we al om 9.00 uur af op de Nieuwmarkt. We liepen langs de plekken waar de kloosters hadden gestaan: het strenge Minderbroedersklooster, het Maria Magdalenaklooster voor gevallen vrouwen, langs de Oude en Nieuwe Nonnen, de Heilige Stede en het Pietersgasthuis. We wezen elkaar ook op allerlei andere details aan muren en op de straat. Het was nog heerlijk rustig, de zon scheen en we genoten weer eens van de prachtige stad.

Fundamenten Middeleeuws klooster

Juli 2018



Naar aanleiding van Marja haar presentatie over de oude weg naar Sloten hebben we deze weg gefietst. We kwamen langs Huis te Vraag, het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en het kleinste politiebureau van Amsterdam.
 
Juni 2018


Marja hield een presentatie over de oude weg naar het dorpje Sloten. Ze had een power point gemaakt met de situatie van vroeger en die van nu. Het was een interessante middag.

Het oude politiebureau in Sloten

Februari 2018

Greet, geboren en getogen in de Jordaan, was een middag bij ons. Zij vertelde boeiend over haar leven vroeger, haar buren en over de ratten onder haar bed. Het was bijzonder om te horen hoe mensen met elkaar omgingen in de overbevolkte Jordaan, ze accepteerden veel van elkaar. 

 

December 2017/januari 2018

We hebben filmpjes verzameld over de vroegere Jordaan en lieten die zien aan verschillende groepjes van het Stadsdorp. We mochten een ruimte gebruiken in REEL. Het waren erg leuke middagen.


Marnixstraat/Rozengracht

Juli 2017: het 7 Keurvorstenhofje

We waren op de koffie bij Joke die in het 7 Keurvorstenhofje in de Tuinstraat woont. Eerst bewonderden we haar prachtig opgeknapte woning, daarna vertelde Joke over de geschiedenis van het hofje.
Bijzonder hoor, zo vlak bij huis.







Mei 2017: filmpjes over de Jordaan

José en Peter hebben op Youtube filmpjes bij elkaar gezocht over het leven vroeger in de Jordaan en Amsterdam. Over duiven, een geveltourist, krotten in de Jordaan, spelende kinderen, parkeerproblemen, etcetera. Aangevuld met oude liedjes. De filmpjes werden vertoond in de filmzaal van SOOJ. Het werd een vrolijke middag.



Februari 2017


De afgelopen weken had onze groep twee activiteiten. We bezochten de Russisch Orthodoxe kerk en het Pianolamuseum.

Werkspoormuseum

Op 4 januari bezochten we het Werkspoormuseum. Monika leidde ons rond. Zij vertelde enthousiast over de V.O.C. en over de geschiedenis van Werkspoor. In het museum zijn op de begane grond schilderijen, meubels en andere voorwerpen die vertellen over de V.O.C.-periode (1602 tot 1795). Op de eerste verdieping blikt het museum terug op het industriële verleden van fabriek Werkspoor. het museum is niet openbaar toegankelijk voor publiek.







Industrie in de Jordaan

Op 3 juli hebben we een wandeling gemaakt langs plekken waar vroeger industrieën waren gevestigd. Suikerfabrieken, een drukkerij, een broodfabriek enzovoort. Het was leerzaam en gezellig.

Geschiedenis van de Palmstraat

Op 22 november was de geschiedenisgroep uitgenodigd bij een van de leden, Ruys. Zij en haar buurman hebben verteld over de geschiedenis van de Palmstraat in de 19e eeuw. Het was interessant om te horen welke impact de industriële revolutie heeft gehad op de ontwikkeling van de straat. Zo kwamen er bijvoorbeeld veel Friezen wonen.

Bezoek aan schoolgebouw uit 1927

Begin november waren we bij Monika thuis. Zij woont in een klaslokaal in een schoolgebouw uit 1927, gebouwd in de Amsterdamse Schoolstijl. Vlakbij de voormalige Zaterdagse Brug, bekend vanwege het Palingoproer.
Ze liet ons mooie details in het gebouw zien: o.a. glas in lood en de op elke verdieping aanwezige hoofdkleur wat betreft tegeltjes en de decoratie van de raampartijen. Ook zagen we een paar van de originele kachels, die nog steeds worden gebruikt.
Monika vertelde over de geschiedenis van het gebouw. We bezochten ook de ruimte van een buurman, die in 1979 één van de krakers was van de school.

Wandeling Begraafplaatsen in de Noord Jordaan

Dinsdag 25 augustus 10.30 uur. In het centrum van Amsterdam waren ooit een flink aantal begraafplaatsen. Ook in de Noord-Jordaan waren er vijf. Een wandeling langs die plekken. Over de pest,  over de enorme stank in de kerken en hoe het door de eeuwen langzaam beter werd. José Huijberts

Bezoek Theo Thijssen Museum

Op donderdag 6 augustus bezocht een kleine groep het Theo Thijssen museum. Buiten was het warm, de hele Jordaan was op vakantie, binnen kletsten we genoeglijk over boeken, geschiedenis etc. Daarna natuurlijk nog even naar het terras van Het Smalle

Lezing: De Jordaan en bewoners in de 17de eeuw

Ondanks de zinderende hitte was de opkomst groot bij de lezing van Marja Heimering, donderdag 2 juli om 15.30 uur. De geschiedenisgroep was bijeen in buurtcentrum Reel. Marja had een prachtige power-point presentatie gemaakt over de aanleg en de ontwikkeling van de Jordaan in de 17e eeuw.

Kees de Jongen leesclub

Binnen de geschiedenisgroep is een leesclubje Kees de Jongen opgericht. De bedoeling is het prachtige boek van Theo Thijssen (weer eens) te lezen en niet alleen te genieten van het prachtige boek, maar wellicht ook nog wat op te steken over hoe het ruim een eeuw geleden was in de Jordaan. Woensdag 24 juni was de eerste afspraak. We ontmoetten elkaar op het zonnige terras van café Thijssen. Het bleek dat een aantal van ons het boek inmiddels alweer uit had, een had het zelfs in één dag helemaal gelezen.
We hebben allemaal zin om de komende tijd meer boeken van Theo Thijssen te lezen en ook kan het interessant zijn naar aanleiding van Kees de Jongen wat meer te lezen over bijvoorbeeld het onderwijs in die tijd. 

Bijeenkomst geschiedenisgroep van het stadsdorp – 9 juni 2015

De geschiedenisgroep is weer bij elkaar geweest. Er waren veel ideeën. Een greep eruit voor de komende tijd:

  • Klooster Pius op de Egelantiersgracht. Enkele deelnemers gaan naar de Zusters van Liefde in Tilburg voor meer informatie en vertellen dat aan de anderen
  • Filmpjes bij elkaar zoeken over de Jordaan van vroeger. Compilatie maken en dan aan de anderen laten zien. 
  • Leesclub Theo Thijssen – Kees de Jongen.  Kees de Jongen (nog een keer) lezen. Met extra oog voor de geschiedenis van en plekken in de Jordaan. 

Twee Hofjeswandelingen

Verslag Ria: Op twee achtereenvolgende dinsdagen (7 en 14 april) gingen we onder de specialistische begeleiding van Marja Heimering op Hofjeswandeling in respectievelijk de Noord Jordaan en Zuid Jordaan. Ik had er geen idee van dat er zo veel verschuild lagen alleen al in dit deel van de stad. Oases van rust en groen, waar het, gezien de bewoners die er lekker in het zonnetje zaten, heerlijk toeven is.
De tweede wandeling was extra bijzonder omdat Marja de sleutels had geregeld van 4 hofjes die anders gesloten blijven voor publiek. Ook nu weer hadden we er een lekker zonnetje bij en de platanen, rozen, en bloesemhofjes lagen er prachtig bij en Marja wist van elk hofje wel wat leuks te vertellen. Natuurlijk nog even een terrasje gepakt ter afsluiting.

Eerste bijeenkomst groep Geschiedenis van de Jordaan

Er zijn drie kleine groepjes opgericht:

  • Groepje Mensen zoeken die interessant kunnen vertellen over de Jordaan
  • Groepje Klooster Pius aan de Egelantiersgracht
  • Groepje Stadsarchief zoekt vrijwilligers voor beschrijving foto’s voor de Beeldbank